Af en toe jouw computer schoonmaken is goed voor de levensduur en prestaties
Het voorjaar is weer begonnen en bij veel huishoudens wordt het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Wat echter bij velen wordt vergeten bij deze schoonmaak is de computer schoonmaken: ook die kan af en toe wel een schoonmaakbeurt gebruiken.
In dit artikel zetten we voor u enkele (fysieke) schoonmaaktips op een rijtje. Zo blinkt uw computer u straks weer tegemoet! In deel 2, dat binnenkort volgt, besteden we aandacht aan onderhoud van Windows. Heb je nog vragen of loop je tegen problemen aan bij het schoonmaken, neem dan contact op met onze Nationale Computer Hulplijn (0900 – 6789 000).
Voordat je begint: zet de PC uit
Bij het reinigen van elektronica is het over het algemeen het beste deze apparatuur eerst uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Zet dus eerst uw PC en beeldscherm uit en haal daarna de stekkers uit het stopcontact.
Toetsenbord
Een toetsenbord is het vuilste gedeelte van een computer. Er kruipt namelijk al snel veel vuil in: huidschilfers, haar, kruimels, stof… vandaar dat het schoonmaken van het toetsenbord op regelmatige basis zeker geen slecht idee is.
Keer het toetsenbord ondersteboven en schud het, veel vuil kan er zo al tussenuit vallen. Soms helpt het om het toetsenbord voorzichtig op uw bureau te “tikken”, waardoor vuil dat wat steviger vast zit alsnog loskomt;
Met een kwastje kunt u vervolgens nog eens goed tussen de toetsen schoonmaken;
Voor het onzichtbare vuil zoals bacteriën kunt u een product zoals CyberClean gebruiken (verkrijgbaar bij o.a. Blokker), dit felgeel gekleurde ‘slijmerig’ goedje drukt u op het toetsenbord, het absorbeert vuil en neutraliseert bacteriën. Meerdere malen te gebruiken en niet alleen bij toetsenborden, dus het komt u altijd nog van pas.
Gezien het intensieve gebruik van het toetsenbord is het aan te bevelen om minimaal eens per twee tot vier weken deze te reinigen.
Muis
Net zoals toetsenborden worden muizen intensief gebruikt. Ook deze dienen dus regelmatig een schoonmaakbeurt te krijgen. De buitenkant van een muis reinig je met een licht vochtig doekje. Bij een optische muis (die aan de onderkant een lichtje heeft) ben je dan al klaar. Als uw muis echter een ouder type is dan heeft deze een balletje aan de onderkant.
Deze kan verwijderd worden door aan de onderkant het dekseltje open te draaien (volg de richting van de pijltjes die op dit deksel staan). Het balletje kan eenvoudig met wat water en afwasmiddel worden gereinigd, laat het na reiniging goed opdrogen. In de muis zelf ziet u drie rollertjes, waar waarschijnlijk aangekoekt stof opzit. Verwijder dit met een wattenstaafje, evt. met een klein beetje spiritus. Na het schoonmaken kan het balletje weer worden teruggeplaatst en het dekseltje weer worden vastgezet.
Een muis is over het algemeen een wat schoner apparaat dan een toetsenbord en kan dus ook wat minder vaak worden schoongemaakt: eens per zes tot acht weken is voldoende.
Scherm
Na verloop van tijd komt op elk scherm een laagje stof te zitten en indien u af en toe dingen aanwijst op het scherm komen er ook nog vingerafdrukken op. Gelukkig is schoonmaken van een scherm een eenvoudige kwestie van de computer schoonmaken.
Allereerst de waarschuwing: gebruik NOOIT zomaar een algemeen schoonmaakmiddel. Computerbeeldschermen hebben namelijk een speciale beschermlaag die kan worden aangetast indien alcoholhoudende schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Ook sommige andere schoonmaakmiddelen kunnen deze beschermlaag aantasten. Kijk op de site van de consumentenbond voor meer informatie over het reinigen van het scherm.
De behuizing van het scherm, dus niet het scherm zelf, kunt u eenvoudig reinigen met een licht vochtig doekje. Let goed op: licht vochtig, dus niet nat. Eén druppel die in de behuizing zelf terecht komt nadelige gevolgen hebben.
Computer zelf
Jouw computer schoonmaken valt in twee delen uiteen: de binnen- en de buitenkant. De buitenkant is het simpelst: met een licht vochtig doekje is deze eenvoudig te reinigen. Sla openingen (van bv. ventilatoren of aansluitingen) over.
De binnenkant van de computer kan ook vervuild raken: ventilatoren zuigen niet alleen frisse lucht aan, maar ook stof. Na verloop van tijd wordt het dan tijd om dit stof op te ruimen. Om dit op te ruimen zult u alle kabels van de computer dienen te verwijderen zodat u de kast ergens neer kunt zetten zodat u er goed bij kunt. Daarna dient u de zijkant te verwijderen (meestal met een paar schroeven vastgezet) zodat u de binnenkant kunt bereiken. Oppervlakkig stof kunt u vaak met een kruimeldief (lage stand) of, als u voorzichtig bent, een stofzuiger op de laagste stand verwijderen. Stof op ventilators valt met een zacht kwastje vaak goed te verwijderen of anders evt. met een spuitbusje met perslucht.
Let bij het reinigen van de binnenkant goed op dat u geen kabels los trekt èn dat u bij het weer aansluiten alle kabels op de juiste plek aansluit: mocht dat wel gebeuren, dan kan het zijn dat uw computer niet of niet goed meer werkt. Als u liever geen risico wilt lopen laat deze handelingen dan door een ervaren kennis uitvoeren of evt. bij een lokale computerwinkel.
Preventieve maatregelen
Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die je kunt nemen je de computer schoonmaken niet elke week hoeft te doen.
Laat geen huisdieren in de ruimte waar uw PC staat;
Eet niet bij uw PC, dit voorkomt kruimels;
Stofzuig de ruimte regelmatig, dit vermindert stofaanzuiging van de computer zelf;
Raak het beeldscherm niet aan, een vluchtige aanraking veroorzaakt al een vingerafdruk;
Rook niet in de ruimte waar de computer staat.
Vooral dit laatste is een niet te onderschatten aspect: zeker bij verstokte rokers valt op dat de computer veel sneller en veel ernstiger vervuild raakt. Sigarettenrook bevat bepaalde stoffen die nadelige invloed hebben op computerelektronica. Zo kunnen bepaalde stoffen uit de rook neerslaan op de lens van de DVD-drive, waardoor CD’s en DVD’s niet of niet goed meer afspelen of gebrand kunnen worden.