Leeftijd Internet is zevenentwintig jaar

Wat is de leeftijd van het internet?

Het internet zoals wij dat nu kennen is web is zevenentwintig jaar geleden ontworpen, dus in 2016 is de leeftijd internet: 27.

Het is 13 maart 1989 en wetenschapper Tim Berners-Lee heeft zijn ideeën voor een complex informatiebeheersysteem op papier gezet. Die dag dient hij zijn paper voor een nuttig systeem voor wetenschappelijke informatie in bij zijn werkgever, het onderzoekscentrum CERN.

Het internet wordt dan al jaren gebruikt door militaire organisaties en onderwijsinstituten, maar Berners-Lee wil er meer mee. Informatie is te moeilijk te vinden, verwijst niet door, is gescheiden en soms zelfs lukraak opgeslagen, en zo zijn er legio tekortkomingen. De Britse wetenschapper komt dus met een beter systeem, dat bovenop het internet draait en er elementen van gebruikt zoals TCP (transmission control protocol) en DNS (domain name system).

Geridderd
Dit is het world wide web geworden, tegenwoordig onmisbaar en voor velen de representatie van het web. Berners-Lee is in 2004 geridderd door koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië. De webuitvinder is daarmee Knight Commander, wat de op één na hoogste onderscheiding is van het Britse koningshuis. Daarnaast heeft hij vele andere prijzen, titels en beloningen ontvangen.

Semantisch
De afgelopen jaren werkt Berners-Lee aan de volgende fase in de ontwikkeling van ‘zijn informatiebeheersysteem’: het semantische web. Daarbij is informatie niet alleen handmatig onderling verbonden, maar ook ingedeeld naar relevantie en daarmee weer automatisch verbonden. Die definiëring geldt ook voor webservices, dus functies die worden aangeboden door sites en systemen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het internet, klik dan  hier.

Bron: (c) 2016, Webwereld

Geef een reactie