Identiteitsfraude voorkomen: maak een veilige paspoortkopie met KopieID

Voorkom identiteitsfraude door voorzichtigheid en een handige app

Gebruik Kopieid en voorkom identiteitsfraude

Gebruik Kopieid en voorkom identiteitsfraude

Identiteitsfraude is een misdrijf met meestal grote financiële gevolgen. Met een kopie van jouw identiteitsdocument kan een bestelling worden gedaan of een telefooncontract worden afgesloten. In meer serieuze gevallen wordt op jouw naam een huis gehuurd of een lening afgesloten. Deze zaken gebeuren onder jouw naam zonder dat je dat weet en zonder dat je hier toestemming voor hebt gegeven. Meestal worden daarbij valse adresgegevens verstrekt. Daardoor weet je pas in een laat stadium dat er identiteitsfraude is gepleegd. Op dat moment kunnen torenhoge schulden zijn ontstaan. Het gevolg is dat jij via de gerechtsdeurwaarder wordt opgespoord om de onbetaalde rekeningen te vereffenen.

Hoe kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude

Als je onachtzaam met je identiteitsdocumenten omgaat kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude. Maar ok een bedrijf of serviceprovider kan slordig met jouw digitale gegevens omgaan ..

  1. een digitale kopie opsturen per mail aan een onbetrouwbaar persoon of bedrijf
  2. een kopie laten slingeren of verliezen in een publieke plek of een copyshop
  3. een onbetrouwbare medewerker achter de balie van een hotel of b&b
  4. een data-lek bij een bedrijf waar jouw paspoortkopie is opgeslagen
  5. jouw mailbox wordt gekraakt doordat 2staps authenticatie ontbreekt
  6. je hebt de browser van je mailbox open gelaten op een publieke plek zoals een school of universiteit

Wat zijn de risico’s van identiteitsfraude

De risico’s zijn groot. Je kunt grote financiële schade lijden. Het kan ook gebeuren dat je moeite hebt om te bewijzen dat je identiteit gestolen is. Als de crimineel jouw volledige gekopieerde identiteit in handen had/heeft is het moeilijk te bewijzen dat jij het niet was.

Hoe kun je identiteitsfraude voorkomen

Ga voorzichtig en vertrouwelijk met jouw identiteitsdocumenten om. Scherm ze altijd af en geef alleen een volledige kopie inclusief BSN-nummer af als daar een wettelijke grond voor is. Deze wettelijke grond is er alleen bij overheid, gemeente, banken, notaris, werkgevers, zorgverzekeraars en zorgverleners. Als andere personen of instanties vragen om een kopie identiteitsbewijs, dan is het verstandig om een veilige kopie te maken. Een veilige kopie bevat een watermerk, het doel waarvoor de kopie is gemaakt en bevat bij voorkeur geen BSN-nummer op de kopie.

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft een app ontwikkeld met de naam KopieID. Met deze app kun je met gemak een veilige kopie maken. In de kopie geef je het doel van de kopie op zodat die niet makkelijk voor iets anders kan worden  gebruikt. Hieronder kun je de instructiefilm kijken van de app: KopieID van het ministerie.

Bron
https://www.rijksoverheid.nl

Downloaden:
Iphone: https://itunes.apple.com/nl/app/kopieid/id932970330?mt=
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.milvum.kopieid&hl=nl

Hulp nodig bij installatie of gebruik: bel de nationale Computer Hulplijn van ComputerZorg: 0900 – 6789 000 (80cpm)

Wat kun je doen als je identiteitsfraude vermoed

Als je vermoed dat jij of iemand in jouw omgeving of familie slachtoffer is geworden van identiteitsfraude meld je dan zo snel mogelijk bij de politie.

Disclaimer
Wij hebben de informatie op deze site met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan het voorkomen, dat bepaalde informatie verouderd of niet (meer) correct is. ComputerZorg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de aangeboden informatie.
 Bel de Nationale Computer Hulplijn via 0900 – 6789 000 (80cpm) voor professionele hulp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *