Ongewenste advertenties: PC besmet door malware

Help ik heb allemaal ongewenste advertenties door malware op mijn computer

Ongewenste advertenties om een antivirusprogramma te kopen dat ik helemaal niet ken
”Ik heb elke dag weer ongewenste advertenties die zeggen dat ik snel een programma moet kopen omdat mijn pc niet veilig is”. Dat horen we vaak bij onze helpdesk, het fenomeen valt onder de verzamelnaam ‘malware’. Malware is malafide software die zich voordoet en functioneert als legitieme software zodat de virusscanner het soms over het hoofd ziet, en middels nepwaarschuwingen de gebruiker tracht over te halen tot aankoop van het programma om de zogenaamd aangetroffen virusbesmettingen te verwijderen.
In dit artikel gaan we in op malware: wat is het, hoe komt het op uw PC en wat kunt u eraan doen?

ongewenste advertenties nep antivirus malware verwijderen

ongewenste advertenties: nep antivirus malware verwijderen zoals Antivirus 360

Het principe achter malware
Malware maakt gebruik van de angst en onwetendheid van de gemiddelde computergebruiker. Door het geven van allerlei waarschuwingen dat de PC tientallen zoniet honderden besmettingen zou bevatten wordt de gebruiker angst aangejaagd. De malware geeft dan vaak aan dat het mogelijk is de besmettingen te verwijderen, maar daarvoor zou u dan wel de volledige versie van het programma moeten kopen. Er zijn dan altijd wel enkele gebruikers die hierop ingaan en de creditcard trekken.

Daar komt dus de winst vandaan voor de makers van malware en omdat er altijd wel gebruikers zijn die misleid kunnen worden blijven dit soort programma’s helaas bestaan.

Hoe raakt een PC besmet met malware?
Het probleem met malware is dat het zich vaak onopgemerkt weet te installeren, door bijvoorbeeld misbruik te maken van fouten in verouderde versies van Windows of verouderde browsers zoals Internet Explorer. Ook komen veel besmettingen voort uit het openen van bijlages bij e-mails. Ook via bv. USB-sticks en DVD-schijfjes is het mogelijk, maar meer dan 95% van de besmettingen komen via internet.

Omdat veel virusscanners nog niet goed zijn aangepast om malware te kunnen opsporen lukken deze besmettingspogingen dus relatief vaak. Eenmaal geïnstalleerd nestelt de malware zich dusdanig in systeem dat het verwijderen op een normale manier (via de softwarelijst van het configuratiescherm) meestal onmogelijk is. Daarnaast kunt u het malware programma vaak ook niet echt afsluiten: bijna altijd start het dan weer automatisch op. De naam van het malwareprogramma is vaak generiek en lijkt soms op een echt antivirusprogramma, hieronder een aantal voorbeelden.

  • AntiVirus 360
  • AntiVirus Plus
  • CoreGuard Antivirus
  • Total Defender

Malware vermomt zich vaak door zich voor te doen als een normaal antivirus programma. Er zijn zelfs varianten die bedrieglijk veel op bonafide antivirus programma’s lijken!

Infecties met malware voorkomen
Om zo min mogelijk kans te hebben een besmetting met malware op te lopen is het van belang om met enkele zaken rekening te houden:

  • Het up-to-date houden van Windows
  • Aanwezigheid van een virusscanner
  • ‘Gezond verstand’
  1. Als eerste is van belang dat Windows zelf geheel up-to-date is. Van tijd tot tijd worden er namelijk problemen ontdekt in Windows en andere programma’s die veiligheidsrisico’s met zich meedragen, waar virussen en malafide software gebruik van kunnen maken om uw systeem te besmetten. Met de gratis updates worden deze problemen weer opgelost.
  2. Als tweede dient u te beschikken over een virusscanner. De aanwezigheid hiervan kan vele soorten besmettingen voorkomen en bij eventuele besmettingen die toch optreden wordt vaak de ernst verminderd. Er zijn tegenwoordig goede gratis virusscanners, een goed voorbeeld hiervan is Avast Free.
  3. Als laatste bent uzelf van belang: door simpelweg goed op te letten, logisch na te denken en niet alles klakkeloos te vertrouwen wat u tegenkomt op internet is het al mogelijk om veel ellende te voorkomen. Open dus bv. niet zomaar bijlages die u per e-mail krijgt, wees wantrouwend t.o.v. linkjes in e-mail (het zogeheten “spoofing”, vervalste linkjes) en over het algemeen: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dit meestal ook.

Besmet met malware: hoe te genezen?
Indien uw PC ondanks voorzorgsmaatregelen toch een besmetting heeft opgelopen kunt u, in het geval van een ‘lichte’ besmetting vaak nog zelf de besmetting verwijderen met behulp van het gratis programma Malwarebytes Anti-malware. Met dit programma, kunnen de meeste malware besmettingen eenvoudig worden opgespoord en verwijderd. Bij problemen: twijfel niet, wij zijn er voor u, bel de helpdesk op 0900 – 6789 000! Vergeet niet: heeft u problemen en komt u er niet uit, aarzel dan niet om met de Nationale Computer Hulplijn van ComputerZorg contact op te nemen! Onze experts staan voor u klaar om u te helpen.

Mobiele malware
Ook apps voor je mobiele telefoon of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële applicatiewinkels en gebruik geen illegale kopieën. Kijk ook goed naar tot welke gegevens de app toegang vraagt. Bekijk ervaringen van medegebruikers om je een beeld te vormen van de betrouwbaarheid van de app.

Disclaimer
Wij hebben de informatie op deze site met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan het voorkomen, dat bepaalde informatie verouderd of niet (meer) correct is. ComputerZorg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de aangeboden informatie.
 Bel 0900 – 6789 000 (80cpm) voor professionele hulp!

6 thoughts on “Ongewenste advertenties: PC besmet door malware

  • Its such as you read my thoughts! You appear to understand so
    much approximately this, like you wrote the ebook in it or something.
    I believe that you just can do with a few % to drive the message home
    a little bit, however other than that, this is excellent blog.
    An excellent read. I will certainly be back.

  • Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other websites?
    I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know
    my viewers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to
    send me an e-mail.

Geef een reactie